Mindfulness Nord

Hos Psykolog Anne Mette Flensted

Hvad er mindfulness?

Hvad er mindfulness?
Mindfulness er bevidst nærvær i øjeblikket. Det handler om at være opmærksom og til stede, der hvor man er og i alt, hvad man sanser og gør. Mindfulness er en måde at forholde sig på – både udadtil mod omverden og indad rettet mod sig selv. Begge dele kan gøres i både formelle mindfulness meditationer, men også i form af mere uformel mindfulness, hvor man fx lægger mærke til, hvordan solen føles mod huden, nuancerne i en gråvejsdag, tanker eller vejrtrækningen. Man kan være mindful i alt, hvad man gør, blot man er opmærksom. På den måde får man en rigere og mere direkte oplevelse af øjeblikket i stedet for at dvæle ved fortiden eller foregribe fremtiden. Mindfulness handler om accept og det at turde at tillade og rumme verden og sig selv - uanset hvor kaotisk, det end måtte synes. I mindfulness betragter man nuet med venlighed, accept, nysgerrighed og åbenhed uden at forsøge at ændre, evaluere eller dømme det, der sker. 

Mindfulness er med til at fremme din psykiske sundhed - det er god egenomsorg i en til tider stresset hverdag - du bliver mere psykisk robust og bedre til at takle dine udfordringer. Sundhed er mere end god mad og gode motionsvaner

Hvad skal jeg bruge mindfulness til?
Du behøver ikke rejse til eksotiske lande for at opleve, udforske, være til stede og skærpe dine sanser. Mindfulness kan være den øjenåbner, der skal til for at opdage, at alt dette også er muligt for dig, der hvor du er til daglig. På den måde bliver livet og hverdagen rigere og fyldigere. Herudover er mindfulness en måde at skabe bevidsthed, opmærksomhed og nærvær på, som man kan trække frem, når livet er svært. Her gælder det for det første om at være opmærksom på sig selv, før man kan vælge, hvordan man vil bruge sine mindfulnessevner til at handle mere hensigtsmæssigt på sine udfordringer eller tegn på tilbagefald. Du vil under kurset lære, hvordan du handler og forholder dig mindful til disse udfordringer i stedet for blot automatisk at blive hevet ned i et negativt tankemylder.

Hvad er mindfulnessbaseret kognitiv terapi?
Mindfulness-baseret kognitiv terapi (MBKT) er et kursus, der forløber i en gruppe og er fordelt over otte gange af to timer hver gang, 16 timer i alt. Det er vigtigt at understrege, at der er tale om et kursus med mindfulness i centrum, og at det derfor ikke er gruppeterapi. Hver kursusgang består af øvelser, både mindfulness meditation og andre øvelser baseret på kognitiv terapi, refleksion og diskussion over øvelser og hjemmepraksis samt løbende oplæg, hvor der vil blive fortalt om forskellige aspekter af mindfulness i relation til kursusgangens overskrift. Vi vil bl.a. komme til at arbejde med afspænding af kroppen, åndedrætsøvelser, sansning og tanker. Da det er en vigtig del af kurset at lære at tage mindfulness med sig ud fra de enkelte kursusgange, bliver der indlagt hjemmeopgaver imellem vores møder, som tager udgangspunkt i, hvor vi er. Ved hver kursusgang samles op på hjemmearbejdet.

Hvorfor hjemmepraksis?
En helt central del af mindfulnesskurset er at lære at tage mindfulness med sig ud fra de enkelte kursusgange og på den måde at få gjort mindfulness til en del af dit liv og måde at forholde dig på – også efter kurset er slut. Hjemmepraksis handler derfor både om at udvikle din mindfulness og om at holde den ved lige. Derfor bliver der indlagt hjemmeopgaver, som tager udgangspunkt i, hvor vi er. Der samles for hver kursusgang op på dette hjemmepraksis. Den indsats, du ligger i at praktisere mindfulness derhjemme mellem dine kursusgange er afgørende for dit udbytte af mindfulness. Mindfulness er mental træning, der sammenlignet med fysisk træning, kræver vedholdende arbejde for at du kan blive god. Mindfulness er en ny vane, og som det er med nye vaner, kommer de ikke blot af sig selv, men kræver vedholdende arbejde. Du bør derfor være indstillet på at være både tålmodig og vedholdende med din hjemmepraksis.

Hvorfor gruppe?
Selvom der er tale om et kursus i mindfulness og altså ikke gruppeterapi, egner kurset sig bedst i en gruppe. Det er ikke meningen, at man skal dele sin personlige historie med de øvrige deltagere, men at man i fællesskab med undervisning og anvisninger fra instruktøren lærer og træner mindfulness. Det er en stor fordel at lære mindfulness i en gruppe, da man virkelig kan profitere af at høre andre deltageres refleksioner, erfaringer og oplevelser med mindfulness. 

 

E-mail: kontakt@psykolog-flensted.dk
Telefon.: +45 22 86 88 52
Aldershøjvej 25.
9800 Hjørring

COPYRIGHT © 2015 • ANNE METTE FLENSTED • ALL RIGHTS RESERVED

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account